Ons  verhaal

Het ontstaan van Brouwerij De Landing

In 2011 ontmoetten drie studenten elkaar bij het begin van hun opleiding bio-ingenieurswetenschappen in Gent. Al snel bleek dat er een gezamenlijke passie was voor bier. Geleidelijk aan begon er een hechte vriendschap te groeien. Gedurende het studentenleven werd menig streekbier genuttigd en begonnen ook stilaan ideeën te ontstaan om zelf aan de slag te gaan met bier.

Deze ideeën werden initieel nooit concreet tot in 2013 bij de start van het academiejaar. Op een duistere Gentse studentenkamer werd de eerste poging ondernomen om zelf bier te brouwen. Al snel bleek echter dat de studentenkamer niet geschikt was om hun hobby te blijven uitoefenen. In de maanden na de eerste kennismaking met het brouwproces, werd het nodige materiaal aangekocht en gefabriceerd om een brouwinstallatie van om en bij de 60L ineen te steken. Na de omzwerving op een Gents studentenkot werd er een definitieve thuisbasis gezocht en gevonden in Wevelgem. De drie vrienden vonden in de Normandiëstraat een ideale 'landingsplaats'.

In het voorjaar van 2014 werd de installatie in gebruik genomen en werd een eerste testbrouwsel geproduceerd. Na een brouwdag van meer dan zeventien uur vol mislukkingen en onverwachte hindernissen, werd duidelijk dat de kennis van het brouwproces en de brouwtechniek nog in zijn kinderschoenen stond. Gelukkig bleek al snel dat de bacheloropleiding bio-ingenieurs wetenschappen een robuuste kennisbasis was om het proces te optimaliseren. Tijdens deze optimalisatie waren bovendien de knutselkunsten van Jonas van onschatbare waarde.

Na enkele testbrouwsels stond het proces op punt en konden de vrienden beginnen met het ontwerpen van een recept. Jon ontpopte zich hierin als receptenmaker en in samenwerking met Jonas en Bram begon het eerste bier stilaan vorm te krijgen.

Het bier begon ook meer en meer in de smaak te vallen bij familie en vrienden en de vraag naar de brouwsels steeg gestaag. In het begin van de zomer van 2015 werd de vraag naar het hobbybier plots zeer groot wanneer een officiële bestelling binnenkwam voor een goeie 200L. De bestelling viel niet alleen ver buiten de productiecapaciteit, maar was als hobbyisten ook onmogelijk om legaal te leveren. Na uitgebreid overleg werd duidelijk dat iedereen later verder wou met het brouwen van bier. Er werd beslist om officieel te beginnen met de oprichting van een eigen brouwerij. Gelukkig bleek Bram het administratief en organisatorisch vernuft te hebben om deze onderneming tot een goed einde te brengen. De hechte vriendschap tussen drie vrienden ligt zo twee jaar na de eerste kennismaking met het brouwen van bier aan de basis voor Brouwerij De Landing BVBA.

Niet veel later volgde met veel trots de voorstelling van het eerste officiële bier van Brouwerij De Landing. IKARUS is een eigenzinnig speciaalbier dat perfect past bij de gedachtegang van drie bierliefhebbers en brouwers.

Kort daarna kwam de vraag vanuit onze vriendenkring om een gelegenheidsbier te brouwen ter ere van de 25ste verjaardag van Louis, één van de sterkhouders van de intussen legendarische S&G bierproefvereniging. We sloegen hiervoor de handen in elkaar met brouwerij Bier & Karakter en ontwikkelden een bier volledig naar de favoriete bierstijl van onze favoriete bierliefhebber. XXV werd uiteindelijk een Amerikaanse IPA met een Belgische inslag. Wegens groot succes werd dit gelegenheidsbier een vaste waarde in het biergamma van Brouwerij De Landing.

In 2017 kwam de bevestiging van onze ambitie als gepassioneerde brouwers met ons derde creatie. In een reeks van oerdegelijke testbrouwsels ontbrak lange tijd die speciale toets waar we naar op zoek waren. Een creatieve ingeving bracht ons uiteindelijk bij jeneverbes en citroenmelisse, MINOS werd geboren. MINOS is een verfrissend zomerbier met de typische invulling van Brouwerij De Landing.

Intussen zijn we volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe speciaalbieren. Hou dus zeker onze website en sociale media kanalen in de gaten voor updates betreffende onze nieuwste creaties.